1. jan, 2021

Det är dags att börja använda alla fina stickböcker jag har så därför skapade jag mig ett stickbingo för det här året. Hoppas på att det kan stimulera mig att välja mönster jag redan har.

19. dec, 2020

Rolig stickning och slutresultatet blev så bra. Jag är helnöjd!

29. okt, 2020

Gåseøje är designad av Åse Lund Jensen och Marianne Isager. Mönstret finns i boken ÅLJ, ÅSE LUND JENSEN - en dansk strikdesigner av Marianne Isager. 

Sommaren 2018 var jag, min sambo och min äldste som med familj på semester i Skagen. Under den semestern hittade jag butiken Isager och blev helt frälst av både deras garn och design. Jag köpte garn till modellen Hønsestrik och ovan nämnda bok eftersom mönstret till Hønsestrik bara finns där. När jag 2020 startade min kanal på Youtube, ”Ett varv till med knitannknit”,  visade jag vad jag stickat från Isager och visade upp några modeller från boken som jag hade på önskelistan att sticka. En av modellerna var Gåseøje. Efter det avsnittet (nr 3), fick jag en kommentar från Marie, som är den ena halvan av podcasten ”Hemstickat”, att hon gärna stickade Gåseøje med mig. Så föddes idén om en KAL. Nu har vi en KAL som heter IsagerKAL 20/21. Det finns en grupp på Ravelry ochen grupp på Facebook med samma namn. På Instagram finns taggen #isagerkal20. Ja, det var lite om det som föregick mitt arbete med Gåseøje. Jag hade nog inte kommit igång med den så här snart om inte Marie initierat det. 

Jag tycker att det har varit en roligt stickning genom hela arbetet. I början hade jag problem med att får till masktätheten då jag stickade provlappar. Efter tre försök bestämde jag mig för att strunta i det hela. Jag körde helt enkelt igång med rekommenderad stickstorlek (4,5mm) och till min förvåning stämde masktätheten!

Det finns en del över till läsaren av mönstret. Det ska vara en bård som löper under båda ärmarna och längs med båda sidorna av kroppen. Att den ska stickas får man tänka ut själv med lite ledning av diagrammet. Det finns också några ”ankor” i texten. I beskrivningen står det att Färg A är x i diagrammet, men på diagrammet står det tvärtom att färg B är x. Här gäller det att tänka till vilken färg en vill ha som dominant färg. Den dominanta färgen är den som skapar ”gåsögat” i mönstret som löpet mitt fram/mitt bak och i mitten av vardera ärm. I beskrivningen står också att storlekarna är M (L) XL, men i diagrammet är storlekarna angivna som S M L.  Jag bedömer att diagrammets storlekar stämmer bäst med min stickning. 

Så här långt har jag kommit fram till raglanminskningarna. Jag har stickat ärmarna och sen kroppen, stickat på ärmarna på kroppen och markerat för bårderna som ska gå längs med raglanminskningarna på båda sidor  om vardera ärm. För att få bårdens 7 maskor får man öka 1 maska i varje bård. Jag minskar nu vartannat varv på var sida om bården till den mäter 18 cm. Därefter ska jag minska varje varv till jag har mitt antal maskor för min storlek. När minskningar är gjorda och ärmgapet stickats samman med kroppen väntar ett spännande moment. Då ska jag rita upp en fin halsringning, fästa den med maskinstickning och sen KLIPPA den!!!

4. jul, 2020
Ett varv till med knitannknit

Under några månader har min hjärna ägnat sig åt att tänka på om jag skulle kunna göra en egen vlogg om stickning på Youtube. Det poppar fram idéer hela tiden. När jag för ett tag sen deltog i en utlottning som Cias bod hade tänkte jag för mig själv "om jag vinner denna utlottning då ska jag göra en vlogg (för då måste det vara meningen att just jag ska göra en vlogg). Hur sannolikt är det att man vinner i en utlottning bland mer än hundra andra personer? Men, det var just det jag gjorde! Och nu har jag gjort mitt första avsnitt.

20. maj, 2020

Maj månads sockmönster i utmaningen "Freesockschallenge2020" blev den här vackra sockan som heter Brookline socks. Den är designad av Elizabeth Mc Carten. Hon har gjort en hel del fina mönster och vill du titta på hennes hemsida så länkar jag till den här. Bland annat så finns det en cardigan i samma knut-mönster som sockorna har.

Sockorna har ett knut-mönster upptill och slutar väldigt fint innan foten tar vid, tycker jag. Anledningen till att foten är slätstickad är att sockan ska kännas bekväm på foten då man använder skor. Den stickas från skaft till tå. Jag tyckte väldigt mycket om mönstret, den var kul att sticka. Jag använde ett handfärgat sockgarn som jag köpt från Fingerborgs butik som ligger på söder i Stockholm. Det är ett merinoullgarn och jag är mycket nöjd med det. Så mjukt och lent! Färgen heter grädde.

Jag var ute och plockade en bukett med blommor nyss. Jag plockade syrener, löjtnantshjärtan och ett par kvistar med de allra vackraste äppelblommor man kan tänka sig. Åh, vad det doftar gott! Jag tänkte att sockorna skulle passa fint att fotografera ihop med blomstren och en skirlig virkad duk. Du ser resultatet på bilden ovan.