4. jul, 2020
Ett varv till med knitannknit

Under några månader har min hjärna ägnat sig åt att tänka på om jag skulle kunna göra en egen vlogg om stickning på Youtube. Det poppar fram idéer hela tiden. När jag för ett tag sen deltog i en utlottning som Cias bod hade tänkte jag för mig själv "om jag vinner denna utlottning då ska jag göra en vlogg (för då måste det vara meningen att just jag ska göra en vlogg). Hur sannolikt är det att man vinner i en utlottning bland mer än hundra andra personer? Men, det var just det jag gjorde! Och nu har jag gjort mitt första avsnitt.

20. maj, 2020

Maj månads sockmönster i utmaningen "Freesockschallenge2020" blev den här vackra sockan som heter Brookline socks. Den är designad av Elizabeth Mc Carten. Hon har gjort en hel del fina mönster och vill du titta på hennes hemsida så länkar jag till den här. Bland annat så finns det en cardigan i samma knut-mönster som sockorna har.

Sockorna har ett knut-mönster upptill och slutar väldigt fint innan foten tar vid, tycker jag. Anledningen till att foten är slätstickad är att sockan ska kännas bekväm på foten då man använder skor. Den stickas från skaft till tå. Jag tyckte väldigt mycket om mönstret, den var kul att sticka. Jag använde ett handfärgat sockgarn som jag köpt från Fingerborgs butik som ligger på söder i Stockholm. Det är ett merinoullgarn och jag är mycket nöjd med det. Så mjukt och lent! Färgen heter grädde.

Jag var ute och plockade en bukett med blommor nyss. Jag plockade syrener, löjtnantshjärtan och ett par kvistar med de allra vackraste äppelblommor man kan tänka sig. Åh, vad det doftar gott! Jag tänkte att sockorna skulle passa fint att fotografera ihop med blomstren och en skirlig virkad duk. Du ser resultatet på bilden ovan.

16. maj, 2020

Just nu stickar jag på sockor efter mönstret Macaron Socks. Mönstret är designat av Manda Jae Designs. Det är en färgglad och rolig socka att sticka. Mönstret var lätt att lära sig utantill och om man vill så är det en perfekt stickning framför TV:n. Mönstret är som gjort för att kunna använda upp en del av alla restgarner som man oftast har om man är en flitig stickare. 

Jag stickade mina sockor i Limmo Designs handfärgade sockgarn. För ganska länge sedan beställde jag två lådor med minihärvor från LimmoDesign. Jag har inte riktigt vetat vad jag skulle använda dem till, men nu kom de väl till pass i det här projektet. 

Sockan stickas från skaftet till tån. I mönstret är det beskrivet hur man gör en istickshäl, men man kan välja att göra sin egen typ av häl om man vill. Jag testade att sticka en häl när jag var framme vid hälpartiet, men det repade jag senare upp för jag blev inte nöjd med resultatet. Randningen blev inte snygg vid övergången. Så därför testade jag att följa mönstret och blev riktigt nöjd med hälen. Det var också lättare att välja färg till hälen när sockan var helt färdig (förutom hälen då). 

Det blev en hel del trådar att fästa, men det brukar inte bekomma mig det minsta. Jag tycker det kan vara rogivande att sitta och fästa trådar. 

Jag stickade skaftet med rundstickor nr 2,25. När jag kom fram till hälen bytte jag till storlek 2,0. Så här i efterhand tycker jag att skaftet blev lite löst och jag hade lätt kunnat använda storlek 2,0 till hela sockan. 

Mönstret föreslår ett upplägg med German Twist cast on. Det ska bli en stretchigare uppläggning om man gör den rätt. Jag letade efter en instruktionsvideo på You Tube och hittade denna video gjord av Suzanne Bryan. Jag kände igen upplägget men trodde att den hette Norwegian cast on. Det verkar som den har två namn 😀

 

1. jan, 2020

Det är den 1 januari 2020 och jag har ägnat hela dagen åt att sticka och samtidigt titta på Youtube och olika stickpoddar som jag börjat följa. Det finns en uppsjö av dem, mer eller mindre bra. Jag har hittat några som jag gillar för att de tjejerna fokuserar på att prata om just stickning och inte blandar in för mycket om annat. Den podden jag gillar mest just nu är Cias bod. Cia har konto på instagram och Ravelry. Cia har också en blogg och en vlogg på Youtube. På Ravelry har Cia startat en grupp för dem som vill vara med och sticka en socka/månad under 2020. Mönstret kommer vara ett gratismönster från Ravelry och tanken är att sockorna ska stickas av restgarner. Jag tycker det är en kul idé som passar  bra i en tid  då fler och fler börjat tänka på återvinning och att ta vara på det som redan finns. Januarisockan är på gång och jag hade kvar garn från en adventsstickning som blev ett UFO i min stickkorg. Jag hade ett nystan vitt opalgarn och ett litet blått nystan från en annan stickning, strumpan "Färgspel". När jag kommit en bit på första sockan insåg jag att det blå garnet inte skulle komma att räcka. Efter lite letande hittade jag ett till litet blått nystan (ibland har man tur!). Under letandet fick jag en idé om att använda ett glittergarn jag hade ett litet nystan kvar av. Så för att dryga ut det blå använde jag det bruna glittergarnet till mönsterstickningen innan tån. Om jag hade tänkt till innan jag började på stickningen så skulle jag förstås använt glittergarnet till mönsterstickningen på skaftet också. men, fort och fel blir det ofta men ganska bra ändå. Sån är jag! Glittergarnet kommer från Limmodesign och blev jättefint till det vita Opalgarnet. Mönstret heter "On the Fence" och designer är Anna Lange. Jag stickade i storlek M och med stickor 2 mm. Min skostorlek är 36. Sockan sitter perfekt på foten. 

Nu ska jag fortsätta sticka och titta vidare på ännu en pod på Youtube. Den här gången blir det Tant Cilla stickar jag ska titta på. 

11. aug, 2019

Så är den till slut färdig, min pärltröja i lin. Jag stickade på den för ett år sedan då vi var på Cypern tillsammans med barn och barnbarn. Ljuvliga minnen som nu finns instickade i den här tröjan. Garnet och beskrivningen har jag köpt i Stockholm i en garnbutik som heter Litet nystan. Den ligger på söder och det brukar bli en trevlig promenadutflykt dit från vårt hotell. 

Tröjan var skön att ha på sig, men det får inte vara för varmt ute när den bärs då den värmde rätt bra. En tröja för fina sommarkvällar helt enkelt. Jag bad min sambo att fota mig då vi besökte Visby under medeltidsveckan. Visby och Gotland erbjuder många fina miljöer att vistas i inte minst då stan fylls av mängder med personer, från många olika väderstreck, som klätt sig i medeltida kläder.