29. okt, 2020

Gåseøje

Gåseøje är designad av Åse Lund Jensen och Marianne Isager. Mönstret finns i boken ÅLJ, ÅSE LUND JENSEN - en dansk strikdesigner av Marianne Isager. 

Sommaren 2018 var jag, min sambo och min äldste som med familj på semester i Skagen. Under den semestern hittade jag butiken Isager och blev helt frälst av både deras garn och design. Jag köpte garn till modellen Hønsestrik och ovan nämnda bok eftersom mönstret till Hønsestrik bara finns där. När jag 2020 startade min kanal på Youtube, ”Ett varv till med knitannknit”,  visade jag vad jag stickat från Isager och visade upp några modeller från boken som jag hade på önskelistan att sticka. En av modellerna var Gåseøje. Efter det avsnittet (nr 3), fick jag en kommentar från Marie, som är den ena halvan av podcasten ”Hemstickat”, att hon gärna stickade Gåseøje med mig. Så föddes idén om en KAL. Nu har vi en KAL som heter IsagerKAL 20/21. Det finns en grupp på Ravelry ochen grupp på Facebook med samma namn. På Instagram finns taggen #isagerkal20. Ja, det var lite om det som föregick mitt arbete med Gåseøje. Jag hade nog inte kommit igång med den så här snart om inte Marie initierat det. 

Jag tycker att det har varit en roligt stickning genom hela arbetet. I början hade jag problem med att får till masktätheten då jag stickade provlappar. Efter tre försök bestämde jag mig för att strunta i det hela. Jag körde helt enkelt igång med rekommenderad stickstorlek (4,5mm) och till min förvåning stämde masktätheten!

Det finns en del över till läsaren av mönstret. Det ska vara en bård som löper under båda ärmarna och längs med båda sidorna av kroppen. Att den ska stickas får man tänka ut själv med lite ledning av diagrammet. Det finns också några ”ankor” i texten. I beskrivningen står det att Färg A är x i diagrammet, men på diagrammet står det tvärtom att färg B är x. Här gäller det att tänka till vilken färg en vill ha som dominant färg. Den dominanta färgen är den som skapar ”gåsögat” i mönstret som löpet mitt fram/mitt bak och i mitten av vardera ärm. I beskrivningen står också att storlekarna är M (L) XL, men i diagrammet är storlekarna angivna som S M L.  Jag bedömer att diagrammets storlekar stämmer bäst med min stickning. 

Så här långt har jag kommit fram till raglanminskningarna. Jag har stickat ärmarna och sen kroppen, stickat på ärmarna på kroppen och markerat för bårderna som ska gå längs med raglanminskningarna på båda sidor  om vardera ärm. För att få bårdens 7 maskor får man öka 1 maska i varje bård. Jag minskar nu vartannat varv på var sida om bården till den mäter 18 cm. Därefter ska jag minska varje varv till jag har mitt antal maskor för min storlek. När minskningar är gjorda och ärmgapet stickats samman med kroppen väntar ett spännande moment. Då ska jag rita upp en fin halsringning, fästa den med maskinstickning och sen KLIPPA den!!!