30. jun, 2019

Jag har påbörjat ett av alla väntande projekt jag har. Mitt barnbarn Viola ska få en stickad kofta när hon fyller 2 år. Jag ska sticka en kofta till henne som har designats av Hanne Falkenberg. Hon är duktig på att göra fina mönster som också är kul att sticka efter. Men, nu har jag stött på patrull! Jag har blivit mer och mer noga med att kolla stickfastheten med tiden, för det lönar sig verkligen. Men...i det här mönstret är stickfastheten 25 m och 50 varv för att få en kvadrat på 10x10 cm. Min stickfasthet är 20m och 50 varv (nästan för jag får 9,8 cm på 50 varv. Jag tänkte då att nu ska jag räkna om maskanatalet så det stämmer med min stickfasthet. Jag gjorde så och började sedan att sticka. Men idag hat jag kommit till en ny insikt...det går inte att räkna om för då blir allt fel i mönstret!!! Mönstret bygger på ett visst antal maskor för att få plats med alla avmaskningar och för att få till mönstret enligt diagrammet. Koftan stickas i två delar, varje del är en fram- och baksida med en ärm på. Det är inte dåligt att tänka ut ett sådant mönster inser jag nu när jag försökt förstå hur jag ska kunna justera det. Kände mig rätt dum ett tag, för matte är inte min starka sida. Och man måste verkligen kunna räkna när man får till ett mönster som detta. 

Nu ska jag repa upp det jag stickat och följa mönstret. Min plan är att sticka fastare och hoppas på att det ska funka något sånär. Håll tummarna för det!

22. mar, 2019

Just nu har jag många projekt på gång.
Wiolakoftan är färdigstickad och blockad med min nya jumperboard som jag beställt från Jamieson & Smith. Den var toppen att ha till Wiolakoftan. Nu väntar den på att få knappar och kantband.
Jag har en långärmad linnetröja, färdigstickad och blockad som ska monteras.
Det finns en tunn ulltröja där bara ärmarna är kvar att sticka. Men först måste jag fixa till ihopsättningen där fram som inte är så snygg. Garnet är svårstickat för det är så tunt. Det kommer från Isager.
Jag stickar också på en yllekofta från Hanne Falkenberg, dansk designer. Koftan heter Milano och stickas med lyfta maskor. Den tar lite tid, men är kul att sticka.
Jag har också börjat på en virkning. Det ska bli en kossa när den blir klar.
Sen har jag också gjort en del färdigt sen sist jag skrev. Sockar till sambon, sockar till äldste sonens tjej, sockar till mig själv, sockar till en arbetskamrat, vantar till dottern och hennes sambo och vantar till mig själv. Har blivit en manisk stickare. Jag mår bra av det! 🙂

24. dec, 2018

Maja Karlsson är duktig på att producera vantmönster. Jag har tidigare köpt hennes nyutkomna bok "35 vantar". Så nu när Järbo Garn startade en knitalong under ledning av Maja blev jag sugen på att vara med. Garnet som användes var Lettlopi och det har jag många restgarner av. Tänkte att det blir ett par vantar som kommer att matcha min Aftur som är stickad i samma garn. Vantarna blev något för stora och min sambo var väldigt tydlig med vilket stort behov av vantar han var av. Så, de fick bli en julklapp till honom. Jag kan ju alltid sticka ett par till och då välja ett halvnummer mindre storlek på stickorna. 

Här är länken till Järbo Garn och deras beskrivning av materialet till vanten ifall du också blir sugen på att sticka den. 

3. nov, 2018

Tunikatröjan Karla blev väldigt fin men tyvärr för liten för mig. Jag har stor byst och fick inte plats i den. Min dotter fick prova den och hon sa:

-Den tar jag!

Ja, så fick det bli. Jag får sticka en ny till mig så småningom och då tänka på att göra bystvidden mycket större. Kanske med hjälp av förkortade varv? 

9. jul, 2018

Under våren har jag stickat delarna färdigt till den här fina tunikatröjan som är designad av Yll och Tyll i Uppsala. Den är stickad i spets- och flätmönster och vissa partier är i slätstickning. Lingarnet heter "Yll o Tylls tunna Lin" och tröjan heter Karla.

Idag är det så varmt ute att jag föredrar att vara inne. Det har varit varmt länge och regnet lyser med sin frånvaro. Allt gräs är sönderbränt av solen som lyst under en mycket lång period nu. Jag har aldrig varit med om en sådan torka tidigare. Jag och min sambo är oroliga för att vattnet ska ta slut och vågar inte vattna mer än det allra nödvändigaste. Trodde inte jag skulle längta så mycket efter regn som jag faktiskt gör nu. Det är snustorrt i jorden och risken för eldsvåda är stor i skog och mark.

Jag passar på att blocka min tunikatröja i stället för att vara ute och jobba med mina odlingar. Jag orkar inte med värmen och tänker på alla som är ännu äldre än vad jag är. Det måste vara jobbigt för dem nu. Men, regnet kommer väl...någon dag.