23. okt, 2016

Söndagen göromål

I dag har jag varit ute i det gråa höstvädret. Solen visade sig en liten stund och det är märkligt vad det påverkar humöret i positiv riktning. Senare mörknade himlen rejält och vi behövde inte vänta länge förrän regnet var över oss. Hönorna sprang in i hönsgården medan jag gick omkring och bara njöt. Jag har hunnit med att förbereda mitt blivande hallonland genom att kantgräva och lägga ut tidningar på gräset. Löv har vi gott om så det var bara att räfsa ihop några högar och lägga på tidningarna. Sambon har satt upp stolpar som jag ska fästa ståltråd på. Jag har också fått material till min blivande hügelkultur. Den ska jag anlägga framför det gamla hönshuset. Jag hoppas på att kunna odla paprikor, tomater och kanske någon gurka där.

Jag har också hunnit med att plantera några lökväxter. En tulpansort som heter Lilac Wonder som ska bli en "rar liten tulpan med skön färgkombination av ljust lila med fin gul mitt" som Wexthuset skriver. Den ska vara älskad av tidigare pollinerare och det är ju bra. 7 lökar fanns det i påsen. Två olika sorters narcisser åkte ner i jorden också. En vars namn är Innovator som ska vara en fylld narciss med ett orange mitt och ytterst ljusa nästan cremegula kronblad. Den ska vara väldoftande. En enda lök i påsen så jag hoppas den kommer visa sig från sin bästa sida nu. Den andra narcissorten heter Manly och är en dubbelblommande narciss i pastellfärger. Även den ska dofta mycket, likt kraftig parfym. En bra snittblomma. Tre lökar var det i påsen. 

Inomhus har jag börjat samla ihop lite fröer från musselsquash, olika sorters chili och från min solros. Nästa år ska jag plantera massor av solrosor för de är så himla fina och så ger de bra växtmaterial till mina odlingsbäddar. Gratis fågelmat blir det ju också. 🙂