22. jan, 2017

Vintersådd

På vänstra sidan av trappan är det skugga mest hela dagen. Där hoppas jag att mina första vintersådder ska trivas. Jag har sått pensén "Spanish Eyes", Doftklint, Jungfrun i det gröna, Ringblomma, Stockros och Blåklint Classic Romantic i ena lådan. I den andra finns det nu Drivsallat Gustav's Salad, Vintersallat Verte de Cambral, Spetskål Early Jersey Wakefield, Röd Salladslök Lilia och Maximilians solros, en perenn kulturväxt från 1830-talet. Idén att vinterså har jag fått från Sara Bäckmo (vem annars!?). Sara har gjort ett Youtubeklipp som beskriver hur man går tillväga. Precis som Sara så har jag borrat lufthål i mina lådor. Nästa gång jag gör det ska jag först tejpa där borrhålet ska göras för att undvika att det blir sprickor i plastlådan. 

I kylskåpet står Jätteverbena på groning. De fröna ska gro i mörker så därför klippte jag sönder en svart plastsäck som jag täckte sådden med. Den ska stå i kylskåpet i två veckor därefter i rumstemperatur tills fröna har grott. Det kan ta 1-3 månader. När de grott åker de ner till planteringsbordet i källaren. Där är det svalt och växtbelysning finns. 

På fönsterbänken i köket står frön till körsbärstomaten Vilma. En kruktomat som ska vara läcker. Länkar till Saras Youtubeklipp här.