21. maj, 2017

Årets första kålfjäril i sikte!

Det är verkligen i sista minuten som jag ska börja tillverka skydd för mina kålväxter! I går såg jag kålfjärilen flyga omkring så vackert över köksträdgården. I tunnelväxthuset står alla mina kålplantor på tillväxt. Under natten har jag funderat på hur jag ska lösa problemet. Min idé är nu att ta vit tyll, som jag har kvar från föregående år, och sy på en resårkant runt om och sen trä det över pallkragen. Jag ska sätta på en pallkrage till så att tyllen inte når plantans blad. Jag har också plantor i plastbackar och tänker sno runt tyll om dessa med. Kanske trä lite resår runt om?

Jag har också skaffat "Rättviksknuten" för att med dess hjälp montera ihop en ställning med nät för att skydda plantorna från de små odjuren.  

Kålfjärilen lever i tre generationer och den första brukar visa sig i maj månad. Den brukar börja med att lägga sina ägg på vilda korsblommiga växter. Den andra generationen, som kläcks efter två veckor, brukar lägga sina ägg på odlade korsblommiga växter, som tex kål, raps och rovor. De utkläckta larverna kan äta upp all din kål, om du har otur. För flera år sedan odlade jag blomkål. Det var inte en så behaglig upptäckt att hitta massor med gröna larver inuti blomkålshuvudet. Usch och tvi!! Då bestämde jag mig för att aldrig mer odla kål, men, here we go again! Larven är blåaktigt grön med tre längsgående gula ränder, en mitt på ryggen och två på vardera sidan. Den ska jag noga akta mig för i år. Ett tips är att med jämna mellanrum kolla undersidan av bladen och plocka bort de ägg man kan hitta där. 

Bilden på kålfjärilen har jag laddat ned från PixaBay. Gratis bilder på nätet.

https://pixabay.com/sv/butterfly-white-k%C3%A5lfj%C3%A4ril-blomma-863445/