4. jun, 2017

Jorddgubbsvivel/hallonvivel

Så har jag lärt mig ännu något nytt. Inte den roligaste kunskapen precis, men kanske bra att veta.

I helgen hade vi besök av en god vän som tidigare sysslat med proffessionell jordgubbsodling. Såklart tog han sig en tur i mitt jordgubbsland och kunde sen meddela att många av mina plantor hade drabbats av det lilla odjuret viveln. Jag hade aldrig hört talas om vivel förut, men nu vet jag att det är den mest fruktade insekten för en jordgubbsodlare för den kan förstöra 75% av skörden. Viveln lägger sina ägg i den ännu ej utslagna blomknoppen och sedan knipsar den av blomknoppen ett par centimeter ned på skaftet. Därmed blir det ingen jordgubbe alls! Köpta jordgubbar är så gott som alla besprutade. Jag kan förstå varför. Men, mina jordgubbar ska inte besprutas! Vi får vi leva med jordgubbsviveln och hoppas på att den lämnar några gubbar kvar till oss. 

Man ska byta plats för jordgubbarna ungefär vart tredje år. Jag har slarvat och det är kanske därför som viveln har lyckats få fäste i min plantering? Man kan byta plats och plantera nya jordgubbsplantor, men då är det viktigt att den nya jordgubbsodlingen inte placeras i samma vindriktning som den tidigare. 

Jag vet nu också att man inte ska plantera hallon nära jordgubbar. Det finns nämligen ett litet odjur som kallas för hallonvivel också. Och...var tror du jag har satt mina nya hallonplantor? Ja, precis! Väldigt när jordgubbslandet! Efter de gett skörd (om det blir något) ska jag flytta på dem. Det var redan planerat då jag vill ha dem i anslutning till gräsmattan för att underlätta att hantera de nya skotten som hallonplantan skickar iväg. På en gräsmatta kan klipparen ta hand om dem.

Ja, i söndags kände jag mig bedrövad och tappade nästan lusten. Det har varit så mycket med sorgmyggor, bladlöss och nu vivlar. Vad kommer härnäst?!

Bilden har jag hämtat på Pixabay - gratis bilder som finns på nätet
https://pixabay.com/sv/vivel-insekter-skalbagge-560770/