17. apr, 2019

Påsklov och mer tid för odling

Jag har inte varit så flitig på att dokumentera mitt odlande den senaste tiden. Till viss del beror det nog på att jag varit så trött och i avsaknad av lust till det mesta förutom att ha en stickning i händerna. Men, de senaste veckorna känns det som jag har fått tillbaka lite av min lust och ork och det känns härligt. Jag ska försöka dokumentera mitt odlingsår lite mer ofta från och med nu.

Jag börjar med igår, tisdagen den 15 april 2019. Nätterna är frostiga och under dagarna skiner solen. Inga regndagar så långt ögat når och det är redan väldigt torrt i jorden.

Jag hade bestämt mig för att "bara" så morotsfröna i en bädd som tidigare blivit matad med hästskit. Jag började med att dra upp rader och vattna i fårorna. Sen ställde jag mig upp och tittade på odlingslotten. Oj! vad snett och vint och ojdå nu är det visst massor med ogräs i gången bredvid. Därför hämtade jag måttband och snöre, märkte ut var gångarna skulle vara och gav odlingslotten en bredd på 110 cm. Sen in i källaren för att hämta tidningar och placera dem på gångarna. Därefter knatade jag upp till flishögen med en stor plastkorg. Började bära flis fram och tillbaka och kom på att det nog inte var så smart för ryggen att göra så. Hämtade skottkärran, tömde den på den hästskit som fanns i den och lyfte den över mitt staket (som måste finnas, annars har jag hönsen runt benen hela tiden). Hämtade mera flis och vips så hade jag två fina gångar på var sida om mitt morotsland. Jobbade vidare med en del kraftigt rotogräs och la sen kartong över. Morotsfröna kom ner i jorden. Jag sådde följande: Autumn King (80 dgr), Flakker 2 (75 dgr), Rothild (75 dgr), Early Nantes (62 dgr), Morotsmix (medium/early) från öppnad påse och Morotsmix från Rnåbergs fröer (62 dgr). Alltså bör det finnas skördeklara morötter från och med den 18 juni om allt går som det ska. 

Jag kände mig både glad och stolt när jag var klar. Det tog tre timmar och när jag gick inomhus var jag rejält hungrig. Efter att ha käkat la jag mig på soffan och sov , helt slut. Men, när kvällen kom fick jag ork och lust till att så lite frön. Jag sådde squash (Genovese och Atena Polka), Plocksallat, "Rekord", Bindsallat, "Little Gem", Bataviasallat, "Merlot", Huvudsallat, "Murielle" samt Spenat, "Viking". Fröna såddes i sparade tomatförpackningar, sådana små med lock på som det varit körsbärstomater i. De är perfekta att så fröer i. Sallaten och spenaten ställde jag i en plastback som står utomhus i skuggan, squashen hamnade i ett litet drivhus med undervärme i. Squash behöver ca 25 graders värme för att gro. Sallat däremot gror bäst i en svalare miljö.

Jag sådde också gula ärter som jag tidigare under dagen lagt i blöt. Hoppas på goda ärtskott vartefter. 

I tunnelväxthuste växer just nu...INGENTING! Jag har sått sallat och spenat, men det har inte kommit upp. Kankse beror det på kalla frotnätter och varma dagar. Kanske borde jag lagt över en duk som skydd. 😉