11. aug, 2019

Bondbönor

Idag slutskördade jag mina bondbönor. Det blev en bunke med ca 3 liter i efter att jag plockat ut dem från sin skida. Naturen är väl fantastisk! Bönan ligger där inuti skidan omgärdad av mjukaste "bomull". Stora fina bönor som är så vansinnigt goda att äta av. 

Jag förvällde mina en kort stund i kokande vatten. Nu ligger de på tork för att snart skalas en gång till. Varje böna har ett skal omkring sig som måste bort. Om en inte tar bort skalet nu får man sitta och skala varje böna innan en ska äta, så det känns bra att lägga tid på den delen nu. Därefter ska de styckfrysas. Jag lägger dem på en plåt klädd med bakplåtspapper och låter dem vara i frysen i cirka en timme. Sen är det bara att förpacka dem i fryspåse eller annan lämplig burk. En etikett på som talar om innehåll och årtal är bra att sätta på. En tror en ska komma ihåg, men det gör en aldrig. Det har jag lärt mig genom år av erfarenhet.