Creme Legbar

Creme Legbar - har sitt ursprung i Cambridge, England.
Tuppen väger ca 2,5-3,5 kg och hönan 2-3 kg.
Äggfärgen är blå-turkos och äggvikten ligger på ca 58-60 g.
Creme Legbar är könsvisande vid kläck. Tuppkycklingarna har en ljus fläck på huvudet och svag eller obefintlig eyeline, medan hönekycklingarna har en mörkbrun eller svart sträck på huvudet som fortsätter ner över ryggen och de har en tydlig eyeliner.
De togs fram i Cambridge på 1930-talet, genom att korsa brun Leghorn, Plymoth Rock och Araucana. Det är en mycket ovanlig ras som i England bevaras av the Rare Poultry Society. Ursprungligen kallades de för Crested Creme Legbars, men det ändrades till Creme Legbar.
De lägger 180-250 ägg om året.

Fakta: http://hocado.se/

Sussex

Sussex, kyckling 1 vecka.

Sussex är en gammal ras från Södra England. Den är framavlad ur Dorking, Brahma och Kochin. Hönan väger 2,5-3 kg och tuppen 3-4 kg. Vanligaste färgen är vit med mörk krage och stjärt. Rasen har god härdighet och ett lugnt temperament. Hönorna är medelgoda värpare och kan bli goda ruvare. Äggen är gulbruna och väger från 55g (Neuschutz, 2007). Enligt Sievers (2010) är Sussexhönan en lugn och tålig dam som också värper bra när det är kallt. Sussex börjar värpa någon gång mellan vecka 28-32 och lägger ca 200 ägg/år. Hon är sällskaplig och moderlig. Hon är också bra som fostermamma för ank- och gåsungar. Rasen finns i sju färger. Den vanligaste heter ljus/Colombia.

Sixten

Sixten tittar snällt in i kameran.

Hej! Jag heter är Sixten och är en sussextupp på 13 veckor. Jag hade turen att få 5 hönor vid kläckningen och de tillhör min flock nu. Tre är sussex och två blandisar med bl.a. faverolle i sig.

Gul Orpington

En av våra kycklingar som på bilden är 5 veckor.

Orpington är en tung hönsras framavlad i Storbritannien under 1800-talet, baserad på asiatiska hönsraser. Det är en bra köttras och även en bra värpras. Det finns en dvärgversion också som är framavlad i Storbritannien och Tyskland.

Rasen finns i flera olika färgvarianter. En höna väger omkring 3 kilogram och en tupp väger omkring 3,5 kilogram. För dvärgvarianten är vikten för en höna runt 900 gram och för en tupp 1 kilogram. Äggen från en stor höna har gul till brunaktig skalfärg och väger ungefär 55 gram. Dvärgvariantens ägg har ljusbrun skalfärg och väger ungefär 35 gram.

Orpington börjar värpa någon gång mellan vecka 23-44 och lägger ca 150 ägg/år.

Hönorna har stark ruvlust och kan ruva fram upp till tre kullar med kycklingar på ett år. Ibland kan det dock förekomma att en del av äggen i kullen har för tunt skal, något som kan leda till att kläckresultatet blir dåligt. Rasen är inte en snabbvuxen hönsras, först vid omkring 10 månaders ålder blir individerna fullvuxna.

Till sitt sätt är orpington en lugn och lätthanterlig ras. Den är en bra hushållsras, då den även är tålig och går lätt att hålla inhägnad.

Orpington har använts i avel för att ta fram andra hönsraser, bland annat Australorp.

(fakta från Wikipedia)

Laxfärgad Faverolle

En av våra tre första faverolldamer.

Faverolle är en tung hönsras från Frankrike, uppkallad efter byn Faverolle som ligger utanför Paris. 

Faverolle har många goda egenskaper, som att både vara en bra värpras och en bra köttras.

Rasen förekommer i flera färgvarianter. Ett kännetecken för rasen är dess fylliga skägg. Tuppar av stor ras väger 3,5-4 kilogram och hönorna väger 2,8-3,5 kilogram. 

Hönorna värper bra även under vintern, dock ruvar de sällan. Faverollehönan börjar värpa någon gång mellan vecka 24-32 och lägger ca 180 ägg/år. Kycklingar av faverolle är tåliga och rasen är snabbvuxen. På den laxfärgade varianten är det tidigt möjligt att könsbestämma kycklingarna, även om det kräver lite erfarenhet, då tuppkycklingarna redan som dagsgamla är lite mörkare än hönkycklingarna.

Rasen har ett lugnt temperament och hönsen är lätta att få tama. Den flyger sällan vilket gör den enkel att hålla inom hägn.

(Fakta från Wikipedia)

Närbild på Gunnar som på bilden är tolv veckor gammal. Bilden togs den 2 maj 2015.

Gunnars syster Henrietta, 12 veckor. Henrietta är nyfiken och social.