19. dec, 2020

Nya gänget har flyttat in

Under 2020 har har upprepade gånger haft äggkläckaren igång och resultatet har blivit så dåligt de första gångerna. Så, jag köpte mig en fukt- och temperaturmätare och körde maskinen utan ägg i. Den dyra maskinen visade sig inte hålla måttet! Det var 2 grader kallare än vad den visade och fuktigheten var alldeles för låg. Så vid nästa äggkläckning hade jag sträng bevakning på maskinen. Temperaturen svajade och för att få rätt fuktighet fick jag först fylla bägge vattenskålarna från början. När det sen var dags att öka fuktigheten ytterligare tog jag små plastbyttor som har lock med ett litet hål i, (avsedda för att fånga bananflugor med) och fyllde dem med vatten och satte in i maskinen. Resultatet blev så mycket bättre!

Av 16 befruktade ägg kläcktes 12. Jag har idag 12 fina Creme Legbar kycklingar. Så fina! Och turen var nog på min sida den här gången. Det är 4 tuppar och 8 hönor. 

Igår flyttade jag in dem i en kaninbur inne bland de andra hönsen. De fick ett dygn i stängd bur. Idag  öppnade jag upp buren och allt har gått bra. De är lite rädda och står och trycker i ett hörn, men det ska väl gå över. Det finns två hönor som är lite tjurskalliga av sig. De ger gärna ett litet tjuvnyp när de kan. De andra är knappt ens nyfikna. De fortsätter som vanligt. 

Ja, till våren kommer vi, om allt går bra, att ha många fina turkosa ägg att plocka in. 

Då hoppas jag att fågelinfluensan försvunnit så de kan få komma ut lite då och då. Även Coronan önskar jag dit pepparn växer. Jag längtar så efter barn och barnbarn.