Hönsnytt

18. mar, 2019

Igår hände något mycket tråkigt och ledsamt. En ormvråk tog vår enda CL höna 😥

Jag brukar hålla koll på hönsen. Men förstås så kan man inte titta till dem varenda sekund. När jag tittade ut såg jag att de stod och tryckte under buskaget och trädet som de brukar göra om de upplever att fara hotar, men, de var alldeles tysta, så jag anade inte oråd. Tänkte ändå att jag får gå ut och titta till dem. När jag kom lämnade de buskaget och sprang ut igen. Jag räknade och räknade. Hur jag än räknade så blev de bara 18. Tittade efter Henrietta, jodå, hon fanns där. Kollade efter vår CL-höna, och hon saknades. Sprang in i hönshuset ett par gånger för att vara riktigt säker på att hon inte var där. Tänkte att hon brukar ibland gå och gömma sig i buskiga snår, så det har hon väl gjort idag också. Går runt hönsens snår och ...snyft...där ligger hon...död. Helt uppäten och med massor av fjädrar på platsen. 

I morse kom ormvråken för att leta efter en lämplig frukostbit. Den stod stilla en stund i luften, men hittade ingen höna att förse sig med den här gången. När den tog hönan är min teori att den suttit uppe i en trädkrona i trädet bredvid hönshuset och vid lämpligt tillfälle anfallit min lilla höna och satt klorna i henne. 

Nu får de tyvärr hållas inne i hönsgården ett bra tag. Bara om jag kan finnas med hela tiden kommer de få gå ut. Men då får det bli lite skönare väder att vistas utomhus i först.

12. mar, 2019

I går hörde jag att hönsen förde ett hiskligt liv ute, det kacklades och gals för full hals.Det är inget ovanligt att de gör det ibland då vissa hönor har värpt brukar de köra igång med sitt kacklande. Men när jag tittade ut hörde jag att även fåglarna förde liv, så jag anade att duvhöken kommit på besök igen. Jag gick ut för att kolla upp det hela och när jag spanar upp mot skyn ser jag hur kråkorna jagar en fågel. De närmar sig mig och en av hönorna som inte hunnit fly under plommonträdet och snåret där hönsen brukar ta skydd. Plötsligt dyker duvhöken (?) mot den bruna hönan med en kråka en meter efter sig. Jag stod bredvid och den höjde siktet igen och flög iväg. Så, jag som klagat på att vi har så mycket kråkor, skator och råkor hos oss ska sluta med det. De har ju visat sig vara hönsens bästa livvakter. 🙂

8. mar, 2019

Under veckan har vi haft ett besök av en duvhök. Min sambo hörde ett förskräckligt kackel från hönsgården och såg en rovfågel springa längs med nätet för att leta sig in till hönorna. Hönorna flög rädda omkring i hönsgården. Men som tur var kom inte duvhöken åt dem.

Nu är jag orolig för att den ska minnas var det fanns mat och komma tillbaka för ett nytt försök. Vi brukar låta våra hönor vara ute i friheten dagtid när vi finns hemma och det vill vi fortsätta med. Men det finns ju faror som lurar då. Tror ändå att jag tills vidare kommer låta dem vara ute men med ett extra vakande öga på dem.

9. jul, 2018

Plantera inte krukor med blommor som inte täcker all jord för då...kommer Henrietta eller orpingtonhönan Olivia och genomsöker jorden. SUCK! Jag som tagit mig i kragen och storstädat utomhusentrén vid köksingången till slut. Men, värre än vad det var innan städningen är det inte. Bara att sopa upp, och plantera mer blommor i krukan.

11. maj, 2018

Jag har 22 höns och bland dem två tuppar, Sid och Christer. Christer står högst i rang och är en tupp som tar sitt ansvar på allvar. Häromdagen såg jag Sid kärlekskrankt jaga den stålgrå hönan för att om möjligt få sig en skön stund. Hönan var uppenbarligen inte lika tilltalad av tanken, så hon hon rusade iväg med Sid efter sig. Hönan sprang mot andra sidan av min odlingslott där tuppen Christer för tillfället befann sig med en flock hönor omkring sig, ivrigt krafsande i halmen som lagts över den nya potatisodlingen. När Stålgrå höna når Christer stannar hon och Christer står lugnt kvar och tittar på Sid. Sid fick ge upp sin jakt och hönan var fredad. Tänk om alla tuppar var som Christer. 😋