2. nov, 2016

Germidour

Löken kommer från Weibulls och på latin heter den sativum var sativum. Jag köpte mina två lökar på rea och hade tur att en av lökarna var okej. Den andra hade möglat och torkat. Weibulls skriver på sin hemsida följande: "Germidour - en populär stor underbart vacker violett vitlök av Franskt ursprung med mild men ändå fyllig smak. Det perfekta valet för ugnsbakning eller på grillen, men även god även i matlagningen."

Vitlöksklyftorna ska planteras på ett djup av 5 cm. Det ska vara 10 cm mellan klyftorna och 20 cm mellan raderna. Man kan så den i september-oktober alt. i mars-april. 

Skörda löken då blasten börjar vissna och viker sig. När hälften av stjälkarna ligger ner är det lagom att skörda. Klipp bort blasten och låt dem torka, förvara dem svalt och luftigt. Vill du istället fläta ihop blasten på vitlökarna så får du en traditionell och snygg inredningsdetalj ska du istället hänga dem på en mörk, torr och sval plats för att torka. Vitlök lagras väl. Den färska blasten på vitlöken kan med fördel användas som gräslök, fast med lite vitlökssmak i.